Kulutustottumuksista / About Spending and Saving

Vaihteeksi asiaa muusta kuin kirjoista, sillä erilainen kuluttaminen on pyörinyt mielessä viime aikoina. Sain inspiraation tähän postaukseen itseasiassa lainauksesta, joka on Matt Haigin kirjasta Syitä pysytellä hengissä (lainaus löytyy postauksen lopusta). Päädyin monen mutkan kautta pohtimaan omia kulutustottumuksiani sekä elämäntapani ekologisuutta ja päätin jatkaa tätä ajatustyötä ääneen myös blogissa.

Rahankäyttö, palkka ja kulutustottumukset herättävät usein keskustelua, vaikka toisaalta niitä saattaa olla vaikea ottaa puheeksi edes oman lähipiirin kanssa. Joka tapauksessa kyseessä on aihe, joka koskettaa jollain tapaa kaikkia. On helppo etäältä arvostella ja moralisoida toisen tapaa kuluttaa, kuitenkin saattaa olla vaikea huomata oman rahankäyttönsä epäkohtia. Myös tietämättömyys johtaa huomaamatta epäedullisiin valintoihin.

nainen laskee rahaa, woman counting money

Raha-asiat ovat toki koko ajan kovasti pinnalla myös julkisessa keskustelussa erilaisten leikkauskeskustelujen myötä niin somessa kuin muussa mediassa, mutta pohtimista riittää ihan omassa elämässäkin. Itse en ole päässyt siihen tilanteeseen, jossa raha-asioille ei tarvitsisi uhrata lainkaan ajatuksia. Yksin asuessa menoja on kuitenkin helpompi havainnoida kun kaikki vastuu rahan käytöstä on itsellä. Raha ei silti saisi hallita elämää, kunhan vain jokainen tulisi toimeen omassa arjessaan.

Kun kulutukseen alkaa kiinnittää huomiota

Jossain vaiheessa elämää aikuisuuden realiteetit kolahtavat lähes väistämättä, näin kävi pikkuhiljaa myös omalla kohdalla. Tämän myötä heräsin tutkimaan arvojani ja sitä myötä rahankäyttöäni ja muuta kulutusta entistä tarkemmin. Suurin motivaatio oman kulutuksen ja valintojen tarkasteluun lienee tullut sen jälkeen kun kiinnostuin ekologisesta elämäntavasta, johon kaikenlainen kulutus on tiiviisti sidoksissa.

Muutamat muutokset olivat tapahtuneet pikkuhiljaa ja tulleet osaksi arkea huomaamatta kun tietoisuus valintojeni vaikutuksesta lisääntyi. Alkuvuodesta muunmuassa havahduin siihen, etten ollut aikoihin ostanut uusia vaatteita, mikä tarkoittaa kohdallani viimeistä vuotta, lukuunottamatta paria yksittäisostosta. Lisäksi huomasin harkitsevani jokaista hankintaa hirmuisen tarkasti: googlasin lukuisia vaihtoehtoja ja pohdin hankinnan todellista tarpeellisuutta (tosin myöhemmin mainitsen muutamia poikkeuksia).

nainen kantaa villapuseroita, woman carrying sweaters

Elämme kuitenkin yhä kulutusyhteiskunnassa, jossa jokainen tarvitsee koko ajan jotakin — monikanavainen media kannustaa meitä ostamaan vielä vähän enemmän, vähän parempaa ja vähän hienompaa. Harva varmaankaan voi sanoa, ettei tarvitse enää (ostaa) mitään?

Itse en voi rehellisesti sanoa tekeväni tästä poikkeusta. Ajatus tyytyväisyydestä ja mahdollisimman vähästä materiaalisesta omaisuudesta on kuitenkin kiehtova. Ja mielestäni tulenkin toimeen aika vähällä, siitä huolimatta onnistun kuluttamaan rahaa ihan huomaamattani. Mihin siis rahani menevät?

Ruoka kulutuksen kohteena

Suurin yksittäisistä asioista, joihin nykyään käytän rahaa on ruoka. Tiedän tekeväni siinä jo kardinaalimokan kun käyn ruokakaupassa lähes joka päivä kun en ajattele ostoksiani pitkäjänteisesti. Monissa (oikeastaan lähes kaikissa, joita olen lukenut…) säästäväisyyttä käsittelevissä lähteissä sanotaan, että ruokaostoksia ja viikon ruokalistaa tulisi suunnitella huolella etukäteen, sillä niin säästää huimia summia. Uskokaa huviksenne, olen kyllä koettanut.

Arkiaskareet ja niiden suunnitelmallinen toteuttaminen eivät vain satu osumaan omalle vahvuus- tai edes polttavimmalle kiinnostusalueelle. Töissä tehokas organisointitaito on yksi vahvuuksistani, mutta kotioloissa olen kaikkea muuta.

Vaikka kuinka koetan pitää mielessä opiskeluajat, jolloin kaupassa joutui miettimään joka ostosta ja niihin käytettyjä senttejä, ruokaostoksilla se ajatus jostain syystä katoaa kuin tuhka tuuleen. Mielitekoja tulee erityisesti nälkäisenä (ensimmäinen virhe!) helposti, jolloin välipaloihin ja yksittäisiin pikkuostoksiin tulee upotettua useampi euro. Paheinani voisin esimerkiksi mainita erilaiset valmis-smoothiet ja luomupähkinät sekä se klassinen take-away -kahvi, jotka joka päivä ostettuna rokottavat kukkaroa kohtalaisen raskaasti. Mutta ensimmäinen askel parannukseen on ongelman tiedostaminen, eikö?

vehreitä vihanneksia kulhoissa, fresh vegetables in bowls

Nyt kun minulle on taloudellisesti mahdollista, haluan myös panostaa ruoan laatuun ja siihen, että tunnen sen alkuperän, jolloin valitettavasti usein elintarvike on myös hieman kalliimpi. Myönnän myös, että ostan ruokatarvikkeita yhä useammin erikoisliikkeistä, esimerkiksi Ruohonjuuresta tai It’s Puresta.

Toisaalta moni ekologista elämäntapaa suosiva on kertonut kestävämpien valintojen keventävän ajan mittaan myös ruokakassin hintaa. Tämä on itselleni yhä suurilta osin mysteeri. Ehkä avainsana on tässä kohtaa juuri se aiemmin mainittu suunnitelmallisuus. Tähän mennessä itse olen löytänyt säästöjä lähinnä suosimalla satokauden kasviksia, ja tietysti pääasiassa kasvispainoitteista ruokavaliota.

Aineettomien hankintojen hinta

Kokemukset ovat ehkä paras esimerkki siitä, mitä rahalla ei aina saa. Kuitenkin moni aineetonkin hankinta maksaa, ainakin mikäli tarkastelee viimeaikaisia lomamatkojani Dominikaaniseen tasavaltaan ja laskettelemaan Lappiin. Pidän silti aineettomia hankintoja lähes aina aineellista materiaa parempana hankintana.

Matkojen suhteen olenkin aika toivoton. Tai no, teen parhaani tässä tilanteessa. En matkusta pelkästään matkustamisen ilosta tai siksi että se on trendikästä, vaikka nämä saattavat alitajuisesti toki vaikuttaa valintoihini. Kaipaan kuitenkin kokemuksia vieraista kulttuureista, ja sitä kuinka maailmankuva avartuu kun näkee erilaisia tapoja elää. Lentäminen saa nykyään aikaan silti syyllisyyden pistoksen, sillä tiedän sen olevan yksi suurimmista hiilijalanjäljen ja ilmastokuorman kasvattajista.

Vapaaehtoistyö ulkomailla voisi olla yksi mahdollisuus matkustaa ja samalla saada aikaan jotakin positiivista. Motivaationi matkustaa ei kumpua pelkästään haaveista loikoilla rannalla tai nähdä mahdollisimman monta turistinähtävyyttä, vaan parhaan matkustuskokemuksen saan osallistumalla paikalliseen elämänmenoon, tekemällä käytännössä asioita ja tutustumalla paikallisiin. Ehkä siis tämän aktiivisuuden voisi käyttää matkustuksen ohessa hyödyksi. Siksi olen tiiviisti tutkaillut nyt SCI:n sivustoa, josta löytyy monenlaisia vapaaehtoistyöleirejä ulkomailla.

Olen kuitenkin myös pyrkinyt lisäämään retkeilyä ja tutkailemaan kotimaan matkakohteita, ettei lomalle tarvitsisi lähteä lentäen. Vaeltelu kotimaisessa metsässä tai puhtaiden vesistöjen äärellä onkin yksi rentouttavimmista asioista, mitä tiedän. Tänä kesänä tavoitteenani onkin retkeillä lähialueilla mahdollisimman paljon. Suosittelen helppojen reittien tutkailuun ja retkeilyharrastuksen aloittamiseen lämpimästi Luontoon.fi -sivustoa.

perhe nuotion äärellä, family by a camp fire

Miten siis aidosti säästää rahaa ja luontoa?

Kaiken tämän sekalaisen ajatustyön tuloksena luulen, että lopulta kyse on aina priorisoinnista ja siitä, että asioita ajattelee hieman pidemmälle kuin huomiseen tai edes ensi viikkoon. Millainen vaikutus juuri tällä teolla on pidemmällä aikajänteellä, esimerkiksi jos toistan sen joka viikko vuoden ajan?

Mihin siis kannattaa kiinnittää huomiota arjessa, jos haluaa säästää rahaa ja ympäristöä? Itse en ole ihan aina saanut näitä kahta kohtaamaan käytännössä, mutta uskon kyseessä olevan enemmänkin kyse pitkän tähtäimen säästämisestä. Tässä siis omat, käytännön kautta osittain omaan arkeen omaksutut, viisi vinkkiä:

1. lainaan, kierrätän ja korjaan (kirjastot, kierrätyskeskukset, käsityötaidot)
2. harkitsen jokaisen ostoksen mahdollisimman tarkkaan
3. en osta mitään, mikä sisältää muovia, jos vain voin sen välttää
4. käytän täyttöpulloja ja saippuapaloja, minimoin pakkaukset
5. suosin lähimatkailua, Suomen luonto on ainutlaatuinen matkakohde

Nämä asiat saattavat monelle lukijalle olla itsestäänselviä, mutta samalla postaus on itselleni muistilista siitä, että myös pienet teot vaikuttavat. En kuitenkaan ole onnistunut karsimaan kaikkia ulkomaan matkahaaveita bucket listiltani, kieltäytymään kaikesta muovista tai vaihtamaan ihan jokaista ostostani siihen kaikkein ekologisimpaan vaihtoehtoon. Olen kuitenkin merkittävästi vähentänyt erilaisten tavaroiden ostamista ja lisännyt pikkuisen suunnitelmallisuutta, joten saan säästettyä hieman joka kuukausi. Otan selvää asioista ja mietin, mihin voin vaikuttaa. Pyrin myös joka päivä valitsemaan käyttötavaraa vähän vastuullisemmin niin rahan kuin luonnon kannalta, esimerkiksi pesu- ja puhdistusaineita.

Haluan uskoa, että pienetkin askeleet johdattavat minua oikeaan suuntaan ja tiedon jakamisella on vaikutusta.Tiedostava kuluttaminen ja omien tarpeiden priorisointi ovat varmasti arjessa avainasemassa: jo oikeanlaisen ajatusmaailman omaksuminen saa muutoksia aikaan. Lisäksi sivuvaikutuksena voi olla tyytyväisyys juuri tähän hetkeen.

“THE WORLD IS increasingly designed to depress us. Happiness isn’t very good for the economy. If we were happy with what we had, why would we need more?

To be calm becomes a kind of revolutionary act. To be happy with your own non-upgraded existence. To be comfortable with our messy, human selves, would not be good for business.”

Matt Haig, Reasons to Stay Alive (Syitä pysytellä hengissä)

Kuvat/Photos: Dan GoldSharon McCutcheon & Daiga Ellaby on Unsplash


Translation

This post was actually inspired by Matt Haig’s quote which you can read above. The idea of being completely satisfied with what we have is truly fascinating and worth pursuing. Lately I have been thinking of all kinds of consumption, and finally ended up thinking about my spending and saving habits. Where does all my money go and what does it do? This may have something to do with the ecological life style and sustainability I have been interested for a while now.

It often requires caution and precision to keep track of your economy. But I’ve noticed that my biggest expense is food and the biggest mistake that I go to grocery store almost everyday. I do try to plan my weekly menu but it’s not actually one of my strengths. All the saving guides always state that mindful shopping of groceries is the best way to save some money. The other big part of my money goes to travelling, which always makes me feel bad since I know flying is one of the worst things for environment. I can always find excuses, but now I try to make some changes. At least little ones.

So, I have come up with five things which I can (or already have) put into practice in my life and want to share them with you, too:

1. I borrow, recycle and fix if possible (libraries, recycling centres and sewing skills!)
2. I try to consider carefully my every purchase (at least all the bigger ones)
3. I don’t buy anything that contains plastic if I can avoid it
4. I minimize packages, I use refill bottles and soap blocks
5. I prefer travelling near, like hiking and camping here in Finland

This post is like a reminder to self, so that I remember that even little things matter and it all starts from knowing why and caring about your surroundings. I want to believe that sharing the knowledge of the ways for more ecological life style also makes an impact. And eventually it might lead to a moment when we are satisfied with our life as it is.

 

2 thoughts on “Kulutustottumuksista / About Spending and Saving

  1. Tärkeä aihe! Vaikka kulutuskulttuurin sanotaankin orjuuttavan pientä ihmistä, tosiasiassa nimenomaan meillä yksilöillä (inhoan sanaa kuluttaja :D) on paljon valtaa sen suhteen, mitä arvoja tuemme rahoillamme.

    En ole itse saanut ns. herätystä kuluttamisen vähentämisen suhteen, vaan tämä elämäntapa on säästeliäiden vanhempieni peruja. Olen lisännyt myös minimalismiaspektin tähän yleiseen kulutuskielteisyyteeni, eli yritän olla ostamatta mitään – poislukien ruoka, hammastahna jne. Toki vaatteet kuluvat ja teknologiaa hajoaa, mutta todellisen tarpeen oppii tällä elämäntyylillä erottamaan helposti pelkästä mielihalusta.

    Minusta ei ole paha juttu, jos haluaa käyttää rahansa esimerkiksi laadukkaaseen ruokaan. Sen tuotanto ei kuitenkaan aiheuta valtavaa hiilijalanjälkeä, ja ihmisen on pakko syödä joka tapauksessa. Lisäksi raha usein menee vaikkapa lähiruoan tuottajalle eli yksittäiselle ihmiselle eikä millekään suuryritykselle, joka ei piittaa pätkän vertaa esimerkiksi ihmisoikeuksista.

    (Minäkin haluaisin kirjoittaa tästä aiheesta, mutta oma blogini on niin tiukasti kirja-aiheinen… Ehkä hankin luettavakseni jonkin aihetta käsittelevän kirjan ja kirjoitan sen pohjalta jotakin.)

    P.S. Matkustaa voi muutenkin kuin lentämällä! Junassa ainakin on yhtä mukavaa kuin koneessa, ja kaupan päälle saa vaunullisen uusia tuttavuuksia, joiden kanssa voi jutella pitkän matkan aikana.

    Liked by 1 person

    1. Kiitos mahtavasta kommentista! Ihanaa kuulla, että aihe kiinnostaa muitakin. Ja kiitos vinkeistä!
      Mietin jonkin aikaa itsekin, että kirjoittaisinko ihan muusta kuin kirjoista, mutta onneksi jo aiemmin olen kirjoitellut mm. joogasta niin mun blogi ei ole ihan niin kirjoihin sidottu. Mutta hyvä ajatus tuo kirjan kautta kirjoittaminen, tätä aihetta kun ei voi liikaa tuoda esille!

      Like

Leave a comment